torsdag 6 september 2012

Vad som hände i augusti

Dags att summera månaden augusti.

Den 16 augusti gick startskottet för 1000 idéer och en planet, Designcentrums seminarieserie om miljö och design. Nästa tillfälle blir 20 september. Vi ses då!

Innan föredragen fanns utrymme för lunchmingel ute i solen.

Samarbetet mellan innovatören Jan Thorsson och teknisk designer Björn Alvtegen fortsätter och Björn har nu tagit fram en riktigt fin designlösning på Jannes uppfinning.

Under augusti träffade jag, bland annat, Emma Dahlqvist - designer med inriktning på mönster och textil som under sommaren flyttat till Månsåsen, Erika Larsson och Christina Dahlgren från Poppel och Maria Engström som arbetar med miljömål på Länsstyrelsen och som även är grundare och delägare i Grön Form. Vi organisationer som på olika sätt stödjer och kommer i kontakt med företagen i sport- och friluftsbranschen har börjat träffas för att samverka och samordna våra resurser och insatser. Vi som ses är Designcentrum, JegreliusMittuniversitetet och Peak Innovation.

Emma Dahlqvists björktröja som du kan köpa i Emmas webbutik.

I två dagar vara jag i Sundsvall. Första dagen för att hålla en workshop på Packaging Mid Sweden. Andra dagen deltog jag i en utbildningsdag i designmetoden insiktsanalys. Metoden är utvecklad av Kaj Abbestam och ett mycket effektfullt verktyg för  att analysera hur en organisation upplevs utifrån och vad man skulle kunna göra för att för att denna bild bättre stämmer överens med det intryck man vill ge. På utbildningsdagen deltog IDAG Designstudio så om någon känner sig redo för att jobba med detta kan man med fördel kontakta dem.

Designcentrum har haft besök av Ullis Johansson, Edge and Emotion, som just nu jobbar för Regionförbundet med att ta fram en ungdomsstrategi. Kontakta gärna Ullis på ullis@edgeandemotion.se om du har tankar, åsikter eller idéer gällande unga personers val av livsstil och boendeort.

Med Länskulturen har vi haft kick off inför hösten. Svindlande och spännande var det att lyssna på Karl-Erik Edris som pratade om kulturens roll ur ett historiefilosofiskt perspektiv. Här är lite spridda anteckningar som fastnade i min bok under Karl-Eriks föredrag:

  • Vi är enligt historiefilosofin inne i början av en övergångsperiod mellan nuvarande civilisation och nästa, då det gamla inte håller och det nya inte är klart
  • Man kan inte göra visioner, i visionens rätta bemärkelse, som handlar om pengar
  • Kulturen ger oss nya perspektiv
  • Vi har kommit till det läge i vår civilisations utveckling då syfte och medel byter plats (det vill säga att visionen tjänar ekonomin och inte tvärt om)
  • Vi tenderar i nuläget att låta kulturen dekorera ekonomin snarare än samspela med visionen

Vi gjorde även ett fantastiskt besök i Hammarede där man framställer järn på forntida vis.



På Designcentrum kan man numera dricka sitt kaffe i jättefina muggar, formgivna och tillverkade av Gunhild Åkerblom, keramiker och konstnär. När jag hämtade muggarna på Drejeriet träffade jag även Anniki Andersson som har gjort det fina klotet på bilden nedan.

Mugg av Gunhild Åkerblom.

Klot av Anniki Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar